• YARIM ALTIN
    9.912,00
    % -0,33
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2802
    % 0,18
  • € EURO
    37,9355
    % 0,13
  • £ POUND
    45,2068
    % 0,00
  • ¥ YUAN
    4,8691
    % -0,16
  • РУБ RUBLE
    0,3619
    % 0,17
  • BITCOIN/TL
    2071805,287
    % -0,54
  • BIST 100
    8.898,23
    % -1,27

Alternatif Bank, Türkiye’de İlk Olan “Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü"nü Yeni Terimlerle Genişletiyor

Alternatif Bank, Türkiye’de İlk Olan “Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü"nü Yeni Terimlerle Genişletiyor

Erişilebilirliğin her şeyden önce verilen hizmetlerin anlaşılır olmasından geçtiğine inanan Alternatif Bank, Engelsiz Bankacılık çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği, Türkiye’de ve bankacılık sektöründe bir ilk olan “Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü” projesini yeni terimler ekleyerek genişletmeye devam ediyor. Projenin ilk fazında 30’a yakın temel terim için işaret dili, sesli betimleme ve sadeleştirilmiş metin kullanarak özel videolar üreten Banka, Güneydoğu Avrupa için Avrupa Fonu Kalkınma Programı (Development Facility of the European Fund for Southeast Europe – EFSE DF) desteğiyle sözlüğe 75 yeni terim ekleyerek toplam terim sayısını 100’ün üzerine çıkardı.

Uluslararası İşitme Engelliler Haftasında, farkındalığı sağlamak amacıyla projenin yeni fazını kamuoyu ile paylaşan Alternatif Bank, bankacılık terimlerini başta işitme engelliler, yaşlılar ve düşük finansal okuryazarlığa sahip kişiler olmak üzere farklı engel grupları için daha anlaşılır hale getirmeyi amaçlıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Alternatif Bank Marka, İletişim ve Sürdürülebilirlik Müdürü Levent Ulusoy, “Alternatif Bank olarak engelli bireylerin bankacılık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilmesi için, sektörümüze örnek olacak bir yola çıktık ve 4 yılı aşkın süredir Engelsiz Bankacılık uygulamalarımızı hak temelli bir yaklaşımla ve de artan bir ivmeyle hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda en yenilikçi projelerimizden biri de Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü projesi oldu. Bugün işitme engelliler başta olmak üzere, toplumda bankacılık terimlerini anlamada zorluklar yaşayan farklı kesimler bulunuyor. Bankacılıktaki pek çok terimin ise ne yazık ki işaret dilinde karşılığı yok ya da henüz tercüme edilmemiş durumda. İlk etapta 30’a yakın bankacılık terimiyle başlattığımız sözlük projemizi bu sorunun giderilmesinde değerli bir çözüm olarak görüyoruz. Diğer yandan Bankamızın uluslararası finans kurumlarıyla uzun yıllara dayanan, köklü ilişkileri bulunuyor. Bu kurumlarla son dönemde yaptığımız görüşmelerde, sürdürülebilirlik ve ESG alanındaki çalışmalar gündemde daha fazla yer almaya başladı. Bu doğrultuda Engelsiz Bankacılık alanında yürüttüğümüz çalışmalarımız ise büyük bir ilgi gördü. Özellikle Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğümüzün, EFSE DF tarafından finansal kapsayıcılık adına önemli bir proje olarak karşılanmasıyla başlayan süreç, değerli bir iş birliğine dönüştü. Geldiğimiz noktada EFSE Kalkınma Programı ile işbirliğimiz kapsamında, Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü’ne 75 yeni terim ekledik ve projede şu anda 100’den fazla terime ulaştık. Bu işbirliğini, projemizin hem uluslararası seviyede karşılık bulması hem de sağlanan destekle kapsamının genişlemesi açısından çok önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu seriyi daha da zenginleştirerek, finansal kapsayıcılığa hizmet eden ve herkesin kullanımına açık bir sözlük haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

İşbirliği kapsamında EFSE Kalkınma Programı Başkanı Andrea Hagmann da şunları ifade etti: “Bu girişim aracılığıyla bankaların çeşitlilik ve kapsayıcılığı desteklemedeki önemli rolünü vurguluyoruz. Sadece finansal erişimin gelişimi ve refahını artırmakla kalmıyor, Türkiye’de engelliler için yapılan çalışmaları destekliyor ve bankaların evrensel katılım vizyonunu güçlendiriyoruz. Engellilere yönelik hayata geçirilen bu projeyi EFSE DF olarak desteklemekten gurur duyuyor, daha çeşitli ve kapsayıcı bir geleceğe doğru kararlılıkla ilerliyoruz.”

Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü video serisine, Alternatif Bank’ın kurumsal web sitesinden ve resmi YouTube kanalından ulaşılabiliyor.

EFSE Kalkınma Programı Hakkında

Güneydoğu Avrupa için Avrupa Fonu Kalkınma Programı (Development Facility of the European Fund for Southeast Europe – EFSE DF), fonun kalkınma finansmanı görevini desteklemek amacıyla 2006 yılında kuruldu. Fonun hedef ülkelerdeki kalkınma finansmanı yetkisini ve kapsamını en üst düzeye çıkarmak için etkili, hedefe yönelik ve yenilikçi teknik yardım sağlar.

Etki varlık yöneticisi Finance in Motion tarafından yönetilen EFSE Kalkınma Programı, Lüksemburg yasaları çerçevesinde, fonun bağımsız bir şekilde faaliyet gösterdiği bir güvence düzenlemesi altında çalışır. KfW Kalkınma Bankası ve Avusturya OeEB Kalkınma Bankası tarafından aday gösterilen üyelerden oluşan EFSE Kalkınma Programı Tesisi Komitesi, tüm proje tekliflerinin değerlendirilmesinden, onaylanmasından ve tesise stratejik rehberlik sağlanmasından sorumludur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.