• YARIM ALTIN
    9.254,00
    % 0,84
  • AMERIKAN DOLARI
    34,0190
    % 0,36
  • € EURO
    37,8701
    % 0,71
  • £ POUND
    44,9571
    % 0,90
  • ¥ YUAN
    4,7925
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3729
    % -1,06
  • BITCOIN/TL
    1991757,492
    % -1,90
  • BIST 100
    9.682,85
    % -0,03

Anadolu Hayat Emeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin 20. Yılında Gelecek için Güvence Sağlamaya Devam Ediyor

Anadolu Hayat Emeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin 20. Yılında Gelecek için Güvence Sağlamaya Devam Ediyor

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 20 yıllık yolculuğunu değerlendiren Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay hem şirket hem de sektör özelinde öne çıkan gelişmelere ışık tuttu. Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak hayata geçen BES kapsamında, bugün itibarıyla 17,6 milyon kişi geleceği için tasarruf yapıyor. Güncel verilere göre, gönüllü bireysel emeklilik katılımcı sayısı kategorisinde özel sermayeli şirketler arasında lider konumda bulunan Anadolu Hayat Emeklilik’in katılımcı sayısı ise 2,8 milyon seviyesinde bulunuyor. 

Bireysel Emeklilik Sisteminin (BES) temellerinin atıldığı 27 Ekim 2003’ten bugüne, toplumumuz nezdinde oluşan birikim ve tasarruf bilinci gelişimini hızla sürdürmeye ve hafızalardaki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. 20 yıl önce sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak hayata geçen BES, yıllar içinde gösterdiği istikrarlı büyüme performansını devam ettirerek, bugün itibarıyla 17,6 milyon kişinin geleceği için tasarruf yaptığı güvenilir bir yatırım sistemi haline geldi. Sistemdeki katılımcıların devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü ise 680 milyar TL’ye ulaştı. Gelecek için yatırımlarını Anadolu Hayat Emeklilik güvencesiyle BES kapsamında gerçekleştiren 2,8 milyon kişi bulunurken, bu yatırımcıların devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü 120 milyar TL seviyesine ulaştı.

 

“BES en güvenilir tasarruf ve yatırım aracı olarak kişilere çözüm oluyor”

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, “BES’in uygulamaya geçtiği yıldan bu yana, toplumdaki yerini sağlamlaştırdığını ve finansal kapsayıcılığını her geçen yıl artırdığını söylemek mümkün. Bununla birlikte, sektörümüz diğer ülkelerdeki emeklilik sektörleri ile kıyaslandığında hâlâ çok yüksek bir büyüme potansiyeline sahip. Birikim yapmanın ve gelecek için güvenceye sahip olmanın daha da ön plana çıktığı son yıllarda, BES en güvenilir tasarruf ve yatırım aracı olarak kişilere çözüm oluyor” dedi.

“BES’te 1 milyon katılımcı sayısına ulaşan ilk şirket olduk”

1990 yılında Türkiye’nin ilk hayat sigortası şirketi olarak kurulan Anadolu Hayat Emeklilik’in, kişilerin hayatta karşılaşabileceği çeşitli risklere karşı hem kendilerini hem de sevdiklerini koruma ihtiyacına çözüm olmayı hedeflediğini belirten Atalay, Türkiye’nin halka açılan ilk hayat sigortası şirketi olarak, büyüme yolculuklarına bireysel emeklilik branşını da dâhil ettiklerini ve 27 Ekim 2003 tarihinde ilk bireysel emeklilik sözleşmesini düzenlediklerini ifade etti. “BES dahilinde sunduğumuz emeklilik planları ile ilk günden itibaren en çok tercih edilen emeklilik şirketlerinden biri olduk. BES aracılığıyla tasarruf yapan bireylere yönelik özelleştirilmiş ürünler ve hizmetler sunma hedefiyle çalışmalarımıza yön verdik. 2004 yılında bir ilki gerçekleştirerek, hiçbir sosyal güvencesi ve ek geliri olmayan ev hanımlarının emeklilik döneminde ek gelir sahibi olabilmelerini sağlayan ‘Ev Hanımları Emeklilik Planı’ ürünümüzü satışa sunduk. Sistemde daha uzun süre tasarruf yapılmasını teşvik etmek ve uzun vadede bireylerin gelecek planlarına ve yaşam standartlarına katkı sağlamak, gençlerin sisteme dahil olmasını teşvik etmek üzere yeni ürünler geliştirdik. 2010 yılında BES’te 500 bin katılımcı sayısına ulaşan ilk emeklilik şirketi olduk. Tam 5 yıl sonra ise 1 milyon katılımcı sayısına ulaşan ilk şirket olmayı başardık. Şirketimiz kurulduğu günden bugüne, gelişim ivmemizi her geçen yıl artırarak, ürün ve hizmetlerimizi müşterilerimizin beklentilerine uygun şekilde ve kişiselleştirilmiş çözümlerle birlikte sunuyoruz. Bu anlamda sektörde birçok alanda ilklerin şirketi olduk ve öncü şirket unvanımızı korumaya devam ediyoruz” diye ekledi.

“BES gelecekte daha da fazla dijitalleşecek”

Günümüz trendlerine ve dijital dönüşüme uyum sağlamanın önemine dikkat çeken Atalay, “Önümüzdeki dönemde bireysel emeklilik sektöründe dijitalleşmenin artacağını ve inovatif alandaki gelişmeleri görmeye devam edeceğimizi öngörüyoruz. Mevzuatsal düzenlemeler, kamu otoritesinin teşvikleri ve sektörde dijitalleşmeye verilen önem; sistemin gelecek 20 yılı adına umutlu olmamız için başlıca sebepleri oluşturuyor. BES kapsamına, tamamen dijital ortamda uçtan uca kağıtsız bir süreç ile dahil olunabiliyor. Gelecekleri için şimdiden harekete geçerek tasarruf yapmak isteyen katılımcılar, her an her yerde kolayca BES müşterisi olabiliyor. Buna ek olarak, katılımcılar robot fon danışmanları sayesinde fon dağılım haklarını profesyonel portföy yönetim şirketlerine devredebiliyor, birikimlerini yatırımcı karakterlerine uygun fonlarda değerlendirebiliyor. Bu yeni teknolojilerin hem BES ile henüz tanışmayan kişilerin tasarruf bilincinin gelişimine katkıda bulunacağını hem de sistemdeki katılımcılar için memnuniyet yaratarak süreçleri daha kolay hale getireceğini düşünüyoruz.

Sektörümüz 20 yılda önemli bir gelişim ivmesi yakalayarak, rüştünü tüm ekonomik konjonktürlerde ispatladı. Gönüllü BES’te 8,5 milyon, otomatik katılımda ise 9,2 milyon kişinin emeklilik dönemi için birikim yaptığı adres BES oldu. Uzun vadeli fonlara yapılan yatırımlar da hem sistemdeki birikim tutarlarını artırdı hem de ülke ekonomimize önemli miktarda kaynak sağladı. Önümüzdeki dönemlerde de sisteme olan teveccühün katlanarak artacağına, sistemde biriken fon miktarının, bugüne kadar olduğu gibi hem yatırımcılara hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

BES’in son 20 yıldaki gelişimine ilişkin önemli kilometre taşları:

  • BES’in en önemli dönüm noktasını 2013 yılında hayata geçen devlet katkısı uygulaması oluşturuyor. Ödenen katkı paylarının yüzde 25’i kadar devlet katkısı ile tasarrufların desteklendiği yeni bir dönemin başlamasıyla, uygulamanın ilk yılında sisteme giren katılımcı sayısı yüzde 33 arttı. 
  • Bir başka önemli gelişme ise 2017 yılında otomatik katılımın faaliyete geçmesi ile oldu. Bugün otomatik katılımda 9,2 milyon çalışanın 50 milyar TL’lik fon tutarı bulunuyor.
  • 2021 yılının haziran ayında getirilen düzenleme ile BES’e katılmak için katılımcının fiili ehliyetine sahip olma şartı kaldırıldı, böylece 18 yaş altındaki bireyler de artık sistemde tasarruf yapmaya başladı.   Kısa sürede sistemdeki çocukların sayısı 1 milyona yaklaştı, devlet katkısı dahil fon büyüklüğü ise 9,7 milyar TL’yi aştı. 
  • Sistemi diğer yatırım enstrümanlarından ayıran benzersiz avantajı devlet katkısı oranı 2022 yılı itibarıyla yüzde 30’a yükseltildi.  
  • Sistemin büyümesi, tabana yayılması ve katılımcı devamlılığının artırılması adına BES’ten kısmi çıkış, birikimlerin kredilere teminat olarak gösterilmesi gibi yeni düzenlemeler getirildi. 
  • Bu yeniliklerin 2024 yılında hayata geçmesi bekleniyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.